DÜZCE – TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında, vatandaşların banka veya kredi kartıyla yaptıkları ödemelerde, yasalara aykırı olmasına rağmen yüzde 5 oranında ek bir “işlem bedeli” alındığı iddiaları büyük tepki topluyor. Mevzuata göre yasak olmasına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini belirten tüketiciler, duruma isyan ediyor.
“Devlet Yasaklamış Ama Uygulanmıyor”
Banka ve kredi kartı işlemlerinde komisyonun tüketiciye yansıtılamayacağı açıkça belirtilmesine rağmen, TÜVTÜRK muayene istasyonlarında kartla ödeme yapıldığında tutara ek yüzde 5 oranında işlem bedeli ekleniyor.
Muayene için gittiği istasyonda kartla ödeme yapan sürücüler, kasada ekstra ücretle karşılaştıklarını belirterek, “Devlet kart komisyonunu yasakladı, ancak TÜVTÜRK bunu vatandaşın sırtına yüklüyor. İtiraz ettiğimizde ‘sistem böyle’ deniliyor” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
Tekel Eleştirisi ve Vatandaşın Çaresizliği
Araç muayenesinde başka bir alternatifin olmaması da şikâyetleri artırıyor. Zorunlu hizmetin tek bir kurum tarafından verilmesi, sürücülere “ya nakit öde ya da komisyonu kabul et” seçeneği bırakarak vatandaşları mağdur ediyor. Tüketiciler, bu tekelci yapının suiistimal edildiğini ve yasalara aykırı komisyon uygulamasının bu durumdan cesaret aldığını belirtiyor.
Yetkililere Acil Çağrı
Vatandaşlar, hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na hem de ilgili denetim mekanizmalarına çağrı yaparak, hukuka aykırı bu uygulamanın son bulmasını istiyor. Tüketiciler, yasal haklarının ihlal edildiğini belirterek, devletin bu duruma müdahale etmesini ve haksız uygulamanın bir an önce sona erdirilmesini talep ediyor.
Kaynak: Ahmet Çelik / Düzce Postası