Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), pandemi sürecinde edindikleri tecrübeleri ve yürüttükleri AR-GE iş birliklerini ele almak üzere 8 Mayıs 2025 tarihinde “Pandemideki Tecrübeler ve TÜBİTAK-TÜSEB’in AR-GE İş Birlikleri” başlıklı 6. Bilgi Günü etkinliğini düzenledi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, COVID-19’a karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında kaydedilen ilerlemeler ve gelecekteki iş birliği olanakları masaya yatırıldı. Etkinliğe, bilim insanları, araştırmacılar, sektör temsilcileri ve kamu yetkilileri katılım gösterdi.
Pandemi Sürecinde TÜBİTAK-TÜSEB İş Birliği
COVID-19 salgını, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de AR-GE çalışmalarına hız kazandırdı. TÜBİTAK ve TÜSEB, bu süreçte güçlerini birleştirerek aşı, ilaç ve tanı kitleri geliştirme projelerine öncelik verdi. Özellikle TÜBİTAK MAM koordinasyonunda yürütülen “COVID-19 Türkiye Platformu” çatısı altında, birçok üniversite, araştırma kurumu ve özel sektör kuruluşu iş birliği içinde çalıştı.
6. Bilgi Günü’nde Gelecek Vizyonu
- Bilgi Günü etkinliğinde, pandemi sürecinde elde edilen başarılar ve karşılaşılan zorluklar değerlendirilirken, gelecekteki AR-GE iş birlikleri için yol haritası çizildi. Etkinlikte, TÜBİTAK ve TÜSEB’in sağlık alanındaki AR-GE çalışmalarına devam edeceği ve Türkiye’nin bu alandaki yetkinliğini artırmaya yönelik stratejiler geliştirileceği vurgulandı.
TÜBİTAK ve TÜSEB’in iş birliği, Türkiye’nin sağlık alanında dışa bağımlılığını azaltma ve yerli üretim kapasitesini artırma hedefine önemli katkılar sunuyor. Pandemi sürecinde sergilenen bu dayanışma, gelecekteki sağlık krizlerine karşı daha hazırlıklı olma konusunda umut veriyor.





