Baş Ağrısı Farkındalık Haftası’nda Migren Anlatıldı Baş Ağrısı Farkındalık Haftası sırasında düzenlenen “Migren Dostu Hastaneler Toplantısı” Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, öğretim elemanları, personel ve sağlık personeli katıldı. Migrenin yaşam hakkını oldukça düşürebilir vurgulayarak sözlerine başlayan Doç. Dr. Burcu Polat, 50 yaş altında engelleyici iletim arasında migreninin birinci sırada sona erdiğini çizdi. Migreni insanların tam olarak bilmediğini söyleyen Doç. Dr. Polat, Türkiye’de onun 6. odasında birinin migren olduğunu ifade etti. Uzman Hekimden Destek Alınmalı Migren uyarısının düşük seviyedeki ciddi sorunların ortaya çıktığını dile getirdiğini dile getiren Polat, hastalıkların kendi kendine teşhis koymayı veya profesyonel bakım arama tercih etmediğini kaydetti. Uzman olmayan doktorların sıklıkla migreni; sinüzit, alerji, servikal ağrı sendromu gibi diğer hastalıklarla yanlış teşhisinin üzerinde duran Doç. Dr. Burcu Polat, vakaların %40’ında radyasyona maruz kalmanın dahil olmak üzere gereksiz tıbbi görüntülemenin uygunsuz tedavi olduğunu söyledi.
EMHA tarafından yapılan yakın tarihli bir stigma araştırmasının yapıldığı migren hastalarının %93’ünün, migren hastalıklarının halk tarafından iyi anlaşılmadığını açıkça ifade eden Doç. Dr. Polat, migren; klinik organlardan, yalnızca ilaç reçetesinin bir araya geldiğini ve migrenli bireylerde damgalanmayı ortadan kaldırmak için mültimodal bir şifalıların bulunduğunu söyledi. Türkiye çapında toplumun %25’inin migren bilincinin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Burcu Polat, aile öyküsü olanların ve eğitim düzeylerinin yüksek olanların migren bilgilerinin yüksek olduğunu dile getirdiğini dile getirdi. Hastalıkların migren ömrünün aktif yıllarda çok daha sık görüldüğünün gösterdiğini çizen Polat, erkeklerin oranlarının 2-3 kat daha fazla olduğunu söyledi. Migrenin oldukça karmaşık bir bileşimi olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Polat, migren ataklarını; aurasız ve auralı olarak tanımlanacağı sözlerine sözlerine ekledi. Aurasız migren belirtilerini (%80-85 oranında); 4-72 saat süren başlangıç atakları, tek karakterler, zonklayıcı, hareketlerle kötüleşen, orta veya ileri düzeydeki, küresel/kusma olarak sıralayan Polat, işitsel migren belirtilerini ise; görsel bozukluklar, duyusal bozukluklar, konuşma veya dil bozuklukları ile motor belirtiler şeklinde sıralandı. Üç Soruda Migren Testi Migrenin tanı testinin üç soruda yapılabileceğini belirten Doç. Dr. Burcu Polat, “Baş belleğiyle birlikte seçenekleri veya mide rahatsızlığınız mı var? Başlarken sırasında ışıktan rahatsız oldunuz mu? Baş ağrınız yüzünden en az bir gün boyunca veya günlük aktiviteleriniz kısıtlandı mı?” sorulardan ikisine olay yanıtı veriliyorsa migren olma fonksiyonunun %93 olduğunu ifade etti. Migreninin tetikleyicilerinin kişiye göre düzenlenmesi ancak; stres ve uykusuzluğun en sık iki tetikleyici olduğunu söyleyen Polat, tetikleyicilerin farkındalığının atakları önleme korumasını korumasını dile getirdi. Migren tedavisinin en önemli etkeninin ise hasta ile iyi bir iş birliğinin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Burcu Polat, migrenin tedavisini; akut atak tedavileri, koruyucu tedaviler ve girişimci tedaviler olarak duyurdu. Migren Tedavisinde Uygun Olmayan Yaklaşımlar Hacamat, sülük, ozon tedavisi, migren ameliyatı ve Tarım Bakanlığınca bitkisel olmayan migren tedavisi uygun olmayan tedaviler olarak çizen Polat, atak tavsiyeleri tavsiyeleri ise; “Migren için önerilen tedavileriniz varsa aksatmayın. Ağrı günlüğü tutmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı beslenmenin, açıklamaların. Bol su için. Kafein ve alkol kullanımında bir süre sonra. Düzenli egzersiz yapın. Uykunuzu ritmi aksatmayın; ne fazla ne de az uyuyorun. Stresinizi artıracak uzaktan uzaklaşın.
Düzenli egzersiz yapın. Uykunuzu ritmi aksatmayın; ne fazla ne de az uyuyorun. Stresinizi artıracak uzaktan uzaklaşın. Tetikleyicilerinizin oranları varın ve mümkün olduğunca yönetmeye kadar uzatın. Aşırı ağrı kesici kullanımından kaçınmak.” şeklinde sıraladı. Migren Atağını Önlemeye Yardımcı Yöntemler Ağrının geleceğinin hissedildiği anda hareketsiz kalarak, dinlenmeye geçilmesiyle ilgili bilgi paylaşan Doç. Dr. Polat, ağrı kesicinin erken hazırlanmasını, atağın hızlı bir şekilde sonlanmasını sağlayacağını ifade etti. Buz uygulamaları, uyku, genel yağlar, kafein, masaj-tetik noktalara yönelik uygulamalar ve nefes egzersizi gibi depolama migren atalarını depolama yardımcılarının depolaması çizen Polat, migrenin etkilerinin en aza indirmek için zayıflatılması vurgulandı. Migren dostu iş yerleri hakkında da bilgileri bilgilendiren Doç. Dr. Burcu Polat, dünyada çalışanın bilgilerini ve iyi olmasını önemseyen birçok firmanın projesine katılarak, dostu işlerde kalmaya hak kazandığının belirlendiğini çizdi. Proje kapsamında Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’e Küresel Migren ve Ağrı Derneği tarafından ”Migren Dostu İş Yeri Belgesi” takdim edilmişti.