DÜZCE – Ahilik Haftası olması sebebiyle Düzce Valisi Selçuk Aslan bir mesaj yayımladı. Vali Aslan mesajında şu ifadelere yer verdi:
Anadolu’da 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından temelleri atılan, doğruluk, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma, dürüstlük ve meslek ahlakı gibi değerleriyle bilinen Ahilik kültürü, bu yıl 38. kez kutlanıyor.
Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluştuğu, manevi bir terbiye ocağı olarak nitelendirilirken, esnaf ve sanatkârların piri kabul edilen Ahi Evran-ı Veli’nin “Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir; akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” sözleri, bugün de Çalışma, Akıl, Bilim ve Ahlak (ÇABA) ilkeleriyle yaşatılıyor.
Vali Selçuk Aslan, Ahilik Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
GEÇMİŞİ OLMAYANIN GELECEĞİ DE OLMAZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Geleneği olmayanın geleceği de olmaz. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye için bizleri bugünlere taşıyan bu kadim geleneği korumak ve yaşatmak en önemli vazifelerimizdendir” sözlerine atıfta bulunan Vali Aslan, Ahiliğin toplumsal düzenin köklü temellerinden biri olduğuna dikkat çekti.
ESNAFIMIZ BİRLİK VE BERABERLİĞİN TEMİNATIDIR
Vali Aslan, esnaf ve sanatkârların toplumdaki yerine de vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Esnaf ve sanatkârlarımız, bulundukları şehrin vicdanı, yol göstericisi, birlik ve beraberliğin teminatıdır. Ülkemizin yaşadığı her sıkıntıda imkanlarını seferber eden; depremde, afette, felakette yaraları birlikte sardığımız esnafımıza, sanatkârımıza, sanayicimize ve tüccarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Birlik ve beraberliğimize sahip çıktığımız sürece aşamayacağımız engel, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.”
Ahilik anlayışının dün olduğu gibi bugün de kardeşliği, dayanışmayı ve toplumsal düzeni güçlendirdiğini belirten Aslan, “Varlık karşısında şükreden, yokluk ve çile karşısında sabreden, elini, kapını ve sofranı açık tut” öğüdünün günümüz esnafına da yol gösterdiğini ifade etti.
HALKA HİZMET, HAKKA HİZMETTİR
Mesajının sonunda Ahilik kültürünün önemini bir kez daha hatırlatan Vali Aslan şu ifadeleri kullandı:
“Ahilik kurumunu bizlere emanet eden Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle yad ediyor, bu kıymetli mirasın en güzel şekilde yaşatılması ve gençlerimize aktarılması gerektiğini vurgulamak istiyorum. ‘Halka hizmet, Hakka hizmettir’ düsturuyla emek ve alın terini vatan sevgisiyle birleştiren tüm esnaf ve sanatkârlarımızın 38. Ahilik Haftasını en içten dileklerimle kutluyor, işlerinizde hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.”





