Düzce Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Başkanı Birol AKSU’nun “ 7bin TL üzeri ödemelere getirilmesi söz konusu olan yasal düzenleme için hazırlanan ve şu anda taslak halinde olan Tebliğ hakkında bilgilendirdi:
Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 459) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’nı kamuoyunun görüşüne açtı. 459 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair taslak, Genel Tebliğ ile 7524 sayılı Kanunla yapılan yasal düzenlemeye uyum amacıyla, değişiklik yapılmakta.
Değişiklik ile önceden vergi mükellefi olmayanların, vergi mükelleflerine yapmış olduğu ve tutarı 7 bin TL’yi aşan ödemelerinin aracı finansal kurumlar (bankalar, ödeme kuruluşları veya PTT) aracılığıyla yapma ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunlulukları bulunmamaktayken, artık tevsik zorunluluğu kapsamına alındı.
Bir başka ifade ile artık vergi mükelleflerine vergi mükellefi olmayanlar tarafından da yapılan ve tutarı 7 bin TL’yi aşan ödemeler, Aracı Finansal Kurumlar aracılığıyla yapılması ve bu kurumlardan alınan belgelerle tevsik edilmesi zorunlu hale geldi.
Tebliğde yapılan diğer değişiklik ile vergi mükellefi olmayanların kendi aralarında yapacakları ödemelerin ise bu zorunluluk kapsamında olmadığı belirtilmekte. Buna göre; örneğin vergi mükellefi olmayan (nihai tüketici durumunda olan) bir şahsın bir vergi mükellefine yaptığı ve tutarı 7 bin TL’yi aşan bir ödemenin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu bulunmaktayken, aynı şahsın vergi mükellefi olmayan diğer bir şahsa yaptığı ve tutarı 7 bin TL’yi aşan ödemeleri bakımından ise aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu
tutulmamakta.
Kendilerine aracı finansal kurumlar tarafından verilen belgelerle ödemelerini/tahsilatlarını tevsik etme zorunluluğu getirilenlerin bu ödemelerini/tahsilatların bu şekilde yapmamaları durumunda; ödemeyi veya tahsilatı yapan tarafların her birine ve her bir ödeme/tahsilat İşlemi için ayrı ayrı olmak üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunun Mükerrer 355 inci maddesinin 1.inci fıkrasında belirtilen cezalardan (Birinci Sınıf Tüccar ve Serbest Meslek Erbabı için 20.000, İkinci sınıf tüccar, defter tutan çiftçi ve basit usulde olanlar için 10.000, bunlar dışında kalanlar nihai tüketiciler bu kısımdadır) için 5.000) az olmamak üzere yapılan ödeme veya tahsilat. tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bir takvim yılında kesilebilecek azami ceza tutarı ise 20 milyon TL’yi aşamayacak.
459 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde “Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı 4.2. bölümünde ise herhangi bir değişiklik yapılmayarak belirtilen işlemlere ait ödeme ve tahsilatların aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasının zorunlu olmadığı belirtiliyor. Ödeme ve tahsilat işlemlerinin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması kayıtlı ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır.
Ayrıca mümkün olduğunca ödeme ve tahsilat işlemlerinin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılma düzeyinin artırılmasını, kayıtlı ekonomiye sağlayacağı katkılar ile ekonomik aktivitelerin vergi idareleri tarafından daha kolay takip edilmesine ve dolayısıyla vergi tabanını genişletilmesine katkılar sağlayacaktır.
459 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde yapılması düşünülen değişiklik; kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye önemli katkı sağlayacak olması nedeniyle olumludur.