ANKARA – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaklaşan kış ayları öncesinde milyonlarca vatandaşı rahatlatan bir açıklama yaptı. Bakan Bayraktar, özellikle kış dönemi öncesinde hanelerin en çok merak ettiği konuya netlik getirerek, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapılmasının gündemlerinde olmadığını bildirdi.
KIŞ DÖNEMİNDE MEVCUT FİYATLAR KORUNACAK
Bakan Bayraktar, katıldığı bir televizyon yayınında ve yaptığı çeşitli temaslar sonrasında, enerji fiyatlarına dair beklentileri değerlendirdi. Fiyatlardaki artış iddialarını yalanlayan Bakan, “Kışa girerken elektrikte ve doğalgazda bir zam düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, enerji tüketiminin zirveye çıktığı soğuk aylarda vatandaşın bütçesinin korunacağı anlamına geliyor.
Bakanlık kaynakları da, kış dönemi boyunca mevcut tarifelerin korunacağını ve tüketicilerin faturalarında bir artış planlanmadığını teyit etti. Bu karar, Hazine tarafından sağlanan enerji sübvansiyonlarının şimdilik devam edeceğini gösteriyor.
YENİ DÜZENLEME SİNYALİ: “YENİ YILDA AÇIKLANACAK”
Öte yandan Bakan Bayraktar, doğalgazda tüketim esaslı yeni bir düzenleme sinyali de verdi. Elektrikte olduğu gibi, doğalgazda da yüksek tüketim yapan grupların kademeli olarak devlet desteğinden daha az yararlanacağı bir model üzerinde çalışıldığını belirtti.
Bayraktar, bu yeni modelin detaylarının yeni yılla birlikte kamuoyuna duyurulacağını ifade ederek, sübvansiyonların gerçekten ihtiyacı olan dar gelirli ve sabit gelirli kesime daha hedefli bir şekilde ulaştırılmasının amaçlandığını vurguladı.
LNG ANLAŞMALARIYLA ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLANDI
Bakan Bayraktar, zam kararıyla birlikte Türkiye’nin enerji arz güvenliğine ilişkin atılan adımlara da dikkat çekti. Özellikle ABD ile yapılan kısa, orta ve uzun vadeli Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) anlaşmalarının önemini vurguladı. Bu anlaşmaların, küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalara karşı Türkiye’nin elini güçlendirdiği ve en rekabetçi gaz kaynaklarına erişim sağladığı belirtildi.
Bakan Bayraktar’ın “Kışa girerken zam yok” açıklaması, hane bütçesi üzerindeki baskının azalması açısından büyük bir rahatlama sağladı.