DÜZCE (Bizim Düzce Gazetesi) – Düzce’nin Gümüşova ilçesine bağlı Çaybükü ve Yakabaşı köylerini birbirine bağlayan ışıklı kavşak bölgesindeki alt geçidin kapatılması ve dere yatağının üzerinin kapatılarak daraltılması, bölgede yaşayan vatandaşların sert tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, yıllardır kullanılan alt geçidin kapatılmasıyla birlikte hem can güvenliğinin tehlikeye girdiğini hem de yağışlı havalarda yaşanan su baskınlarının ciddi mağduriyet oluşturduğunu belirtti.
İddiaya göre, D100 Karayolu kenarında faaliyet gösteren iki fabrikanın kullanım alanını genişletmek amacıyla dere yatağının “menfez” sistemiyle kapatıldığı, yapılan bu müdahalenin ise bölgedeki doğal su akışını bozduğu öne sürüldü. Özellikle yoğun yağışların yaşandığı dönemlerde suyun geri bastığı, çok sayıda ev ve arazinin sular altında kaldığı ifade edildi.

VATANDAŞLAR: “FABRİKALARA KIYAK YAPILDI, FATURAYI KÖYLÜ ÖDÜYOR”
Bölge sakinleri, yapılan uygulamanın kamu yararından uzak olduğunu savunarak, “Bir fabrikanın daha fazla alan kazanması uğruna köylünün yaşamı hiçe sayıldı” diyerek sert tepki gösterdi.
Çaybükü Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, derenin doğal akışının bozulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Eskiden yağmur yağardı ama bu kadar büyük taşkınlar olmazdı. Dereyi kapattılar, suyun yönünü değiştirdiler. Şimdi yağmur yağdığı zaman su geri basıyor. Evlerimizin içine kadar giriyor. İnsanlar mağdur oluyor ama kimse sesimizi duymuyor.”
Vatandaşlar ayrıca, yapılan düzenlemelerin yalnızca çevre felaketine değil, aynı zamanda ciddi güvenlik sorunlarına da yol açtığını dile getirdi.
ALT GEÇİT KAPATILDI, YAYA GÜVENLİĞİ ORTADAN KALKTI
Bölgede en çok tepki çeken konuların başında ise yıllardır kullanılan alt geçidin kapatılması geliyor. Çaybükü ışıklı kavşakta karşıdan karşıya geçmek isteyen vatandaşların artık doğrudan yoğun trafik akışı içerisinden geçmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
Vatandaşlar, özellikle D100 Karayolu üzerindeki yoğun araç trafiği nedeniyle büyük risk yaşandığını ifade ederek, daha önce bölgede ölümlü ve yaralamalı kazaların meydana geldiğini öne sürdü.
Köylüler, “Alt geçit vardı, insanlar güvenli şekilde geçiyordu. Şimdi kapatıldı. İnsanlar mecburen araçların arasından geçmeye çalışıyor. Her an yeni bir facia yaşanabilir” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Bölgedeki vatandaşlar, yaşanan tüm sorunlara rağmen Karayolları ekiplerinin gerekli adımları atmadığını savundu. Özellikle altyapı ve ulaşım güvenliği konusunda yapılan şikayetlerin sonuçsuz kaldığını ifade eden vatandaşlar, kamu kurumlarının bölgedeki sorunları görmezden geldiğini iddia etti. Bölge halkı, “Vatandaşın can güvenliği ikinci plana atıldı. Fabrikaların çıkarı korunuyor ama köylünün yaşam hakkı hiçe sayılıyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.
SU BASKINLARI VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ
Özellikle son yıllarda artan yoğun yağışlarla birlikte bölgedeki su baskınlarının daha sık yaşandığı belirtiliyor. Vatandaşlar, dere yatağının daraltılması nedeniyle yağmur sularının tahliye edilemediğini ve suyun geri basarak evleri, bahçeleri ve tarım alanlarını zarar uğrattığını ifade etti. Mahalle sakinleri, yetkililerin bölgede kapsamlı inceleme yapmasını ve dere yatağının eski doğal yapısına kavuşturulmasını talep ediyor.
“BU SORUN ÇÖZÜLMEZSE YENİ FACİALAR KAÇINILMAZ”
Bölge halkı, hem can güvenliği hem de çevre güvenliği açısından büyük risk oluşturan uygulamaların yeniden gözden geçirilmesini isterken, alt geçidin yeniden kullanıma açılması ve su taşkınlarına neden olan menfez sisteminin acilen revize edilmesi gerektiğini belirtiyor. Vatandaşlar, yaşanan mağduriyetin artık dayanılmaz boyuta ulaştığını belirterek, ilgili kurumların bir an önce harekete geçmesini talep etti.





