Düzce – AKÇAKOCA – Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındıkta, 2026 yılı hasat sezonu öncesi üreticileri ve mevsimlik tarım işçilerini yakından ilgilendiren kritik bir gelişme yaşandı. Akçakoca Ziraat Odası Başkanlığı koordinasyonunda bir araya gelen bölge ziraat odaları ve muhtar dernekleri, mevsimlik tarım işçilerinin günlük yevmiye ve çalışma koşullarına yönelik protokolü resmiyete döktü. Taraflar arasında sağlanan uzlaşı neticesinde, fındık hasadında görev alacak işçilerin günlük toplam ücreti netlik kazandı.
Fındık üreticilerinin maliyet planlamasını, işçilerin ise emeklerinin karşılığını almasını sağlayan bu kritik toplantıya, bölge tarımına yön veren çok sayıda kurum katılım sağladı. Akçakoca Ziraat Odası Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine ve müzakerelere; Kdz. Ereğli Ziraat Odası Başkanlığı, Alaplı Ziraat Odası Başkanlığı ve Akçakoca Muhtarlar Derneği Başkanlığı temsilcileri ile mevsimlik tarım işçilerini temsil eden tarım aracıları, yani kamuoyunda bilinen adıyla dayıbaşıları katıldı. Uzun süren görüşmelerin ardından tarafların ortak paydada buluştuğu tarihi bir protokole imza atıldı.

İmzalanan resmi protokol hükümleri doğrultusunda, 2026 yılı fındık hasat sezonunda çalışacak mevsimlik tarım işçilerinin günlük net yevmiyesi 1.650 TL olarak belirlendi. İşçilerin ulaşım ve transfer süreçlerinin sorunsuz yürütülmesi amacıyla bu ücrete 100 TL yol parası ilave edildi. Yapılan bu düzenleme ile birlikte fındık işçilerinin eline geçecek olan toplam günlük ücret net olarak 1.750 TL şeklinde kararlaştırıldı. Bu adımın, hem maliyet muhasebesi yapan üreticiler hem de sahada alın teri dökecek olan işçiler arasında adil bir denge kurması hedefleniyor.
Protokolde sadece ücretler değil, aynı zamanda iş disiplini ve saha organizasyonunu sağlayacak kritik görevlilerin hakları da güvence altına alındı. Bu kapsamda, en az 12 kişilik bir işçi ekibinin başında bulunan, sahadaki koordinasyonu sağlayan ve fiilen çalışmaya devam eden ekip çavuşlarına çift yevmiye ödenmesi hükme bağlandı. Tarım işçilerinin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak adına kritik bir role sahip olan ve ekip içerisinde aşçı olarak görev yapan çalışanlara ise günlük bir yevmiye ödemesi yapılması noktasında tam mutabakata varıldı.

Görüşmelerde iklim koşulları, gün uzunluğu ve iş verimliliği de masaya yatırılarak çalışma saatleri iki farklı döneme göre planlandı. Mevsimsel şartlar göz önünde bulundurularak hazırlanan yeni mesai takvimine göre; fındık hasadının en yoğun geçtiği dönem olan 1 Ağustos ile 1 Eylül tarihleri arasında günlük çalışma saatleri 07.00 ile 19.00 arası olarak sabitlendi. Eylül ayıyla birlikte günlerin kısalması dikkate alınarak, 1 Eylül tarihinden sezonun tamamen kapanacağı güne kadar olan süreçteki mesai saatleri ise 07.00 ile 18.00 olarak güncellendi.







