ANKARA – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu’na mayıs ayında vatandaşlar tarafından adeta talep yağdı. Toplam 1076 başvurunun ulaştığı komisyonda, geçim dertlerinden sosyal hayatın düzenlenmesine kadar birbirinden ilginç, şaşırtıcı ve radikal yasal düzenleme talepleri dikkat çekti. Vatandaşların Meclis’e sunduğu dilekçeler arasında kadınlara zorunlu askerlikten düğünlerin yasaklanmasına, cinsiyet değiştirenlerin vatandaşlıktan çıkarılmasından evcil hayvan vergisine kadar ezber bozan maddeler yer alıyor.
Meclis Gündemini Sallayan İlginç İstekler
Vatandaşların yasama organından talep ettiği düzenlemelerin sınırları bu ay iyice zorlandı. En çok dikkat çeken başvuru maddelerinin başında, evlilik sürecinin getirdiği ekonomik ve sosyal yükler gerekçe gösterilerek düğün, nişan ve benzeri tüm törenlerin tamamen yasaklanması talebi geldi.
Sosyal hayatı ve aile yapısını ilgilendiren bir diğer çarpıcı talep ise askerlik alanında oldu. Komisyona dilekçe veren bir vatandaş, 20 yaşına gelen kadınlar için de zorunlu askerlik görevi getirilmesini talep ederken, mevcut bedelli askerlik ücretlerinin taksitlendirilmesini istedi.
Ekonomik temelli taleplerde ise çocuk sayısına göre ödüllendirme sistemi önerildi. 25 yıldan uzun süre evli kalan ve en az üç çocuğu olan ailelere ÖTV’siz araç alma hakkı tanınması passes istenirken; 5 ve daha fazla çocuklu aileler için geniş kapsamlı vergi muafiyetleri getirilmesi önerileri meclis kayıtlarına geçti.
Vatandaşlıktan Çıkarma ve Alkol-Sigara Cezası
Komisyona ulaşan en radikal taleplerden biri de cinsiyet kimlikleri ve sağlık harcamaları üzerine oldu. Dilekçeler arasında, cinsiyet değişikliğinin ülke genelinde kesin olarak yasaklanması ve bu işlemi gerçekleştiren kişilerin direkt olarak Türk vatandaşlığından çıkartılması istendi.
Sağlık sistemine yönelik bütçe yükünü azaltmayı hedefleyen bir diğer vatandaş ise sigara ve alkol kullanan kişilerin hastane ve sağlık giderlerinin hiçbir şekilde devlet tarafından karşılanmaması gerektiğini savundu. Kültürel ve yapısal alanda ise uzun süre boş tutulan konutlardan “boş konut vergisi” alınması ile ülke genelinde heykel yapılmasının tamamen yasaklanması talepleri öne çıktı. Evcil hayvan sahiplerini kızdıracak bir diğer maddede ise, sahiplenilen kedi ve köpekler için belediyeler tarafından tahsil edilecek yıllık bir “hayvan sahipliği vergisi” konulması istendi.
En Çok Başvuru Üç Büyük İlden Geldi
TBMM Dilekçe Komisyonu’nun mayıs ayı raporuna göre, sunulan 1076 dilekçenin 163’ü kadın vatandaşlar tarafından kaleme alındı. Meclis’e en çok resmi talep gönderen iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir olarak kayıtlara geçti.
Raporda daha genele hitap eden ve ekonomik rahatlama bekleyen talepler de yer buldu. Ev hanımlarına SGK prim desteği verilmesi, her vatandaşa aylık ücretsiz internet kotası sağlanması ve borçlu vatandaşlar için ev haczi uygulamalarının tamamen kaldırılması bu maddeler arasında yer aldı.
Sunay Karamık: Toplumun Beklentilerini Yansıtıyor
Dilekçelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık, bu başvuruların kendileri için çok kıymetli bir veri kaynağı olduğunu belirtti. Sunay Karamık, vatandaşların doğrudan Meclis’e ulaşarak ilettiği bu fikirlerin, toplumun anlık sorunlarını, sosyolojik eğilimlerini ve beklentilerini yansıtması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Gelişen teknolojiyle birlikte e-Devlet entegrasyonunun önemine değinen Sunay Karamık, e-Devlet üzerinden yapılan başvuruların artmasının, vatandaşların anayasal bir hak olan dilekçe hakkına erişilebilirliğini önemli ölçüde güçlendirdiğini ve halk ile Meclis arasındaki bağı sıkılaştırdığını vurguladı.






