İtalyan devi Ferrero, Türkiye’de uyguladığı Değerli Tarım Projesiyle yıllık ihtiyacı olan 350 bin ton fındığı 50 bin çiftçi ile karşılayacağını, geri kalan 350-400 bin çiftçinin süreç içinde yok olacağı uyarısında bulunuldu.
Yıllardır istenilen fiyatı yakalamayan fındık üreticilerinin temsilcileri, “ Ferrero Değerli Tarım Uygulaması”nı eleştirdiler. Üretici birliklerinin temsilcileri, Ferrero’nun Batı ve Doğu Karadeniz bölgesinde 10 yıldan bu yana değerli tarım adı altında fındık bahçelerinde uygulama yaparak, fındık dikili alanlarında en verimli arazilerin tespitini yaptığını yüksek rakımlı bölgelerde ise hiçbir çalışma yapmadığını söyledi.
Yıllardır Fındık üreticisinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Ferrero’nun Değerli Tarım Projesine en sert eleştiride bulunanlardan biri.
DERENİN TAŞIYLA AYNI DERENİN KUŞUNU VURUYORLAR
Ferrero’nun Değerli Tarım Projesi’ni “ devletin imkanlarıyla yaptığını söyleyen Akça, “Hem de bu tespiti, kendi cebinden bir kuruş harcamadan, Devletimizin desteği ile ziraat odalarında çalıştırılmış verimli arazileri bilen, bu konuda tecrübe kazanmış, tarım danışmanlığı yapan, bünyesine kattığı ziraat mühendislerinden oluşan ekibine yaptırmaktadır. Kısacası derenin taşı ile, derenin kuşunu vurmaktadır. Buraya kadar belki eee ne olmuş diyebilirsiniz.”
Gerçek hedeflerini Genel Müdürlerinin açıkladığını söyleyen Akça, “Ancak bu uygulama sonucunda Ferrero Genel Müdürü Bamsı Akın’ın da yapmış olduğu basın açıklamasında artık gerçek su yüzüne çıkmıştır. 100 bin dönüm alanda yapılan değerli tarım uygulamaları ile 50 bin çiftçiye ulaşıldığını da ikrar etmiştir. Türkiye’de yaklaşık 750 bin dönüm arazide 400-450 bin çiftçinin fındık üretimi vardır ve ortalama her sene 650-700 bin ton civarında fındık üretimi yapılmaktadır.”
KENDİ ALACAĞI DIŞINDAKİ ÜRETİCİLER YOK OLACAK
Fındık üreticisinin yarısının üretimden vazgeçeceğini söyleyen Başkan Akça, “ Ferrero değerli tarım uygulaması ile 100 bin dönüm arazide 50 bin çiftçi ile 350-400 bin ton fındık üretimi yapmayı planlayarak, kendi ihtiyacını 100 bin dönüm arazideki 50 bin çiftçiden karşılayacak. Geride kalan 650 bin dönüm arazide fındık üretimi yapan 350-400 bin çiftçinin ürettiği fındık yok fiyatlara satılmak zorunda kalacak ve akabinde fındık üretiminden para kazanamayan üretici otomatik olarak üretimden çekilecek. Tekelci Ferrero artık tam manasıyla ülkemizdeki fındık üretimini ve piyasasını eline geçirip, üretimdeki tekelleşmesi sonucunda da daha pervasızca ve acımasızca davranışlar içerisine girecektir.
DEVLET BU İŞE DUR DEMELİ
Üreticinin buna dur demesini isteyen Akça, “Bu işe engel olacak ve Ferrero tekelcisine dur diyecek kesimde yine üreticiler olarak bizlere düşmektedir. Ferrero’ya değerli tarım uygulaması yaptıran üreticilerimiz derhal bu uygulamalardan vazgeçerek, Ferrero’nun değerli tarım uygulamaları yerine, Devletimizin öncülüğünde Tarım İl, İlçe Müdürlüklerinin ve Ziraat odalarımızın yapmış olduğu “İyi Tarım Uygulamalarına” yönelerek bu planlanan oyunu bozmalıdırlar.”
YÜKSEK RAKIMLI BÖLGELERDE YOKLAR
Verimi düşük arazilerde Ferrero’nun projesinin uygulanmadığına dikkat çeken Akça, Batı ve Doğu Karadeniz’in verimi düşük yüksek rakımlı bölgelerinde değerli tarım uygulamaları yaptığını gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü bu bölgelerde hangi uygulamayı yaparsanız yapın verim dönüm başına ortalama 70-80 kg’mın üzerine çıkmaz. Dolayısıyla hep beraber uyanık olmak zorundayız ve bu oyuna gelmemeliyiz. Ferrero’dan alınan küçük hediyeler ve aldığımız ürünlerde çok küçük indirimler ile fındığın geleceğini ve kendi geleceğinizi yok etmeyelim. Tarım vazgeçilmezimiz, Fındık geleceğimizdir.”