Düzce’de hafta sonu sağanak yağış sonrası meydana gelen selde mağdur olurken Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz sel sonrası yapılması gerekenlerle ilgili olarak uyarılarda bulundu.
Düzce, Cumartesi ve Pazar günü sağanak yağışın etkisinde kaldı. Yağışlar sonrası ilin büyük kesiminde meydana gelen selde yüzlerce insan büyük mağduriyet yaşadı. Sel sonrası yapılması gerekenleri ise Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz açıkladı. Yılmaz “İlimizde ve bölgemizde mevsim değişimlerinde sel ve su taşkınları ile karşılaşılabilmektedir. Sel suları ve su taşkınlarının etkisi ile içme ve kullanma suyu şebekesi ile kanalizasyon sistemlerinde arızalar meydana gelebilmekte, yağmurlar nedeniyle de çevre kirlilik yüzeysel su kaynaklarına taşınabilmekte ve yeterli koruma önlemi alınmayan kaynak, kaptaj ve keson kuyuların kirlenebilmesi söz konusu olabilmektedir. Toplum sağlığının korunması, sel ve benzeri olağanüstü hallerde su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması ve salgınların yaşanmaması için vatandaşlarımızca alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Su kesintisi yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme maksatlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı ve tercihen kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır” dedi.
“KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN ŞÜPHELENDİĞİNİZ SULARI KULLANMAYIN”
Dr. Yasin Yılmaz kaynağı bilinmeyen suların tehlikesinde dikkat çekerek “Temiz gıda ve su tüketilmesi, kaynağı belli olmayan veya kirlendiğinde şüphelenilen suların kullanılmaması gerekmektedir. Mahalle aralarında kontrolsüz çeşme, kuyu, tanker, bidon gibi kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir. Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmaması, depolanan veya saklanan suların ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmesi, suların gelmesi durumunda bile öncelikle depolanmış suların tüketilmesi, geniş kapaklı musluklu bidonların tercih edilmesi gerekir ve temizliği sürekli kontrol edilmelidir. Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır” ifadelerinde bulundu.
“ÇİĞ YENEN SEBZE VE MEYVELERİ MUTLAKA DEZENFEKTE EDİN”
Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, uyarısında ayrıca çiğ sebze ve meyve tüketimi konusunda da uyarılarda “Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra yüzde 1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir (yüzde 1’lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor sodyum hipoklorit içermelidir) Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir” dedi.
Yılmaz son olarak ise “ilimizde meydana gelen sel felaketi sonrası suların güvenli tüketimi için halkımızın nelere dikkat etmesi gerektiği İl Sağlık Müdürlüğümüz, belediyeler ve ilgili kurumlar tarafından halkımıza duyurulmaktadır” ifadelerine yer verdi.