featured
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. DOÇ. DR. ÇAĞLAR AKÇAY GERİ DÖNÜŞÜME VE ÜRETİME OLAN KATKISINI TRT’DE ANLATTI

DOÇ. DR. ÇAĞLAR AKÇAY GERİ DÖNÜŞÜME VE ÜRETİME OLAN KATKISINI TRT’DE ANLATTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay, TRT Radyo1’de Özlem Çoşar’ın hazırlayıp sunduğu “Anadolu’dan Sesler, Renkler, Yüzler” programına konuk oldu.DÜTAGAM’ın yaptığı çalışmaları duyduğundaki mutluluğunu dile getirerek sözlerine başlayan Program Sunucusu Özlem Çoşar, merkezin geri dönüşüm için yaptığı çalışmalarının takdire şayan olduğunu vurguladı. Yürütülen çalışmalar için DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay’a teşekkür eden Çoşar, kendisinden yapılan çalışmalar ve ölümsüzlük mantarı olarak da bilinen Reishi mantarı hakkında bilgi vermesini istedi.

“Üretim Yapmak İsteyen Bölge Çiftçilerine de Destek Olmayı Hedefliyoruz”

Doç. Dr. Akçay, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) başlattığı Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması temalı program çerçevesinde Düzce Üniversitesi’nin, 2016 yılında Çevre ve Sağlık Alanında ihtisaslaşan üniversite olarak ilan edildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Bu kapsamda Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) kurulduğunu söyleyen Akçay, merkezde tarımsal atıklardan tıbbi ve yenilebilir mantarın yanı sıra tarımsal kompost gübre ve malç üretimi yapıldığını, bunların yanında üretim yapmak isteyen bölge çiftçilerine de eğitim verilmesinin planlandığını dile getirdi.

“Tarım Atıklarını Katma Değeri Yüksek Ürünlere Dönüştürüyoruz”

Tüm dünyada sıfır atık bilincinin oluştuğunu söyleyen Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay,  “Araştırma merkezimizde bölgede tarımsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atıkları, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz. Bunlardan bir tanesi de tıbbi mantar üretimi. Şimdiye kadar istiridye ve shiitake mantarının üretimini yaptık. Simdi de ölümsüzlük mantarını (reishi) yetiştirdik. Bölgemizde ağırlıklı olarak fındık atıkları ortaya çıktığı için fındığın atıklarını değerlendiriyoruz. Fındık zürufu ve fındık dalı (ışkın) budama atıklarından dünyada ilk defa mantar ürettik ve Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusunda bulunduk. Ülkemizde fındık hasadı sonrasında 1.7 milyon ton fındık dalı atık olarak açığa çıkıyor ve birçok yerde ne yazık ki yakılarak bertaraf ediliyor. Yaptığımız bu çalışmalarla bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin, hasat sonrası açığa çıkan atıklarını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gelenekselleştirmek İstiyoruz”

Mantar hasadını gelenekselleştirmek için çalışmalar yapıldığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Akçay, Düzce Valisi Cevdet Atay ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’in katılımı ile 3. DÜTAGAM tıbbi mantar hasadının yapıldığını dinleyicilerle paylaştı. Sağlık ve kozmetik gibi çok geniş kullanım alanı olan reishi mantarının ekonomik olarak katma değeri oldukça yüksek olduğunun altını çizen Akçay, bir de bu ürünleri atık malzemeleri kullanarak üretmenin ayrıca bir getirisi olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DOÇ. DR. ÇAĞLAR AKÇAY GERİ DÖNÜŞÜME VE ÜRETİME OLAN KATKISINI TRT’DE ANLATTI
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bizim Düzce Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin